12 septembrie 2010

12 : 37 AM

Lumea din 1800.
Georgiana Cavendish (1757-1806), ducesă de Devonshire, a fost celebră pe vremea sa nu atât datorită faptului că era soţia ducelui de Devonshire (cel mai puternic nobil din Anglia în acele timpuri), cât mai ales vieţii şi activităţii sale în societatea engleză de acum mai bine de două secole.
Fiind de o frumuseţe recunoscută, şi fiind implicată puternic în viaţa socială, ducesa a fost o activistă puternică în campania electorală, în vremurile în care, în Anglia, femeile nu aveau drept de vot. În timpul alegerilor generale din anul 1784, s-a zvonit faptul că ducesa (care-i sprijinea pe liberali, rivalii conservatorilor), oferea săruturi în schimbul voturilor pentru Partidul Liberal, lucru care a fost satirizat de caricaturistul englez Thomas Rowlandson în lucrarea sa: “Devonshire, sau cea mai sigură metodă de a obţine voturi”. Celebru a fost şi complimentul adresat de un gunoier irlandez ducesei, atunci când aceasta cobora din trăsura sa: “Să fii binecuvântată, doamna mea, şi lasă-mi să-mi aprind pipa din lumina ochilor tăi!”, un compliment care a făcut-o să afirme de multe ori, în faţa altor persoane că: “După complimentul adresat de gunoier, toate complimentele care mi se mai fac mi se par insipide.”
În schimb, ducesa a avut o căsătorie destul de nereuşită, întrucât, pe lângă nenumăratele avorturi de care a avut parte, ea a trebuit să o accepte, până la sfârşitul vieţii, pe amanta soţului său, Lady Elisabeth Foster, alături de care a format un adevărat “menage en trois” în reşedinţa ducelui, Devonshire House. Din legătura sa intimă cu Charles Grey, viitorul prim-ministru al Marii Britanii, Georgiana a născut o fetiţă, Eliza, pe care a dat-o în îngrijirea amantului său.
Georgiana nu a fost celebră doar datorită activităţii sale sociale, frumuseţii şi stilului său, sau doar implicării sale în campania electorală, ci şi datorită atracţiei sale pentru jocurile de noroc. S-a spus că ea a murit înglodată în datorii, chiar dacă averea soţului ei era imensă. Minunata ducesă s-a stins din viaţă în anul 1806, la vârsta de 48 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu